dissabte, 3 de maig del 2008

Ja arriben els calçots

En aquesta època de l'any, un dels millors plaers gastronòmics (i perquè no, social) que hom pot gaudir, és reunir una colla d'amics i/o familiars i disfrutar d'una bona calçotada.

La calçotada és un plat típic i originari de la regió de Valls, al nord de Tarragona, que s'ha anat estenent al llarg del temps per altres comarques catalanes, més aviat de caràcter rural. El seu principal protagonista és el calçot, un grill de ceba blanca, tendra i dolça que cuit en un foc viu de sarments (branques de ceps) i generosament banyat amb salsa salvitjada, ara popularitzada amb el nom de salsa per a calçots, es converteix en un regal pel paladar, capaç de satisfer els més exigents dels convidats. Cal però, no tenir masses escrúpols ni vestir-nos de diumenge per l'ocasió, ja que generalment acabarem amb les mans negres i amb alguna taca, que si no és de salsa serà de vi del porró.

Però pels que no tenim la sort de disposar d'una bona llar de foc o no tenim ganes d'embrutar-nos els ditets, podem preparar una crema de calçots amb la qual podem gaudir de tot el seu sabor sense haver de renunciar al de la salsa.